2010. március 30., kedd

Tepsis zöldpaprika


Hozzávalók:
-1 kg zöldpaprika
-2 evőkanál liszt
-2 vöröshagyma
-10 dkg sajt
-5 dkg szalonna
-25 dkg paradicsom
-2 dl tejföl
-4 gerezd fokhagyma
-pirospaprika
-bors
Elkészítés:
A lisztet egy kis tálkába összekeverjük a pirospaprikával, az őrölt borssal és a sóval. A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, majd tálba téve, rászórjuk a fűszeres lisztet. Egy közepes méretű tepsibe beleterítjük. Rákarikázzuk a vöröshagymát, és beborítjuk a paradicsomszeletekkel. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, egy kis serpenyőbe zsírját kiolvasztjuk, majd a tejfölbe belekeverjük a pörccel és a zúzott fokhagymával együtt. A paradicsom tetejét behintjük a reszelt sajttal, majd a szalonnás-fokhagymás tejföllel lelocsolom. Alufóliával szorosan letakarva, az előmelegített, forró sütőbe közepes lángon pároljuk 15 percig, majd a fóliát levéve, megpirítjuk a tetejét.

Sajtos golyócskák

Hozzávalók:
-15 dkg sajt
-10 dkg vaj
-0, 2 dl konyak
-tabasco szósz
-10 dkg dió
-pirospaprika
-só
Elkészítés:
Egy tálkába keverjük simára a sajtot (pl. rokfort, camembert, göcseji, kvargli) a vajjal, adjuk hozzá a tabascót és a konyakot, ha szükséges, egy kevés sót. Negyed órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé megkössön. Apró, azonos nagyságú golyókat formálunk belőle, meghengergetjük először a pirospaprikában, aztán a durvára vágott dióbélben. Tálalásig hidegen tálaljuk.

Legényfogó

Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-1 csomag sütőpor
-25 dkg cukor
-20 dkg zsír
-2 egész tojás
-1 csomag vaníliás cukor
-3 szelet csokoládé
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport, a cukrot, a zsírt, a tojást és a vaníliás cukrot összegyúrjuk. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyikhez hozzágyúrjuk a megpuhított csokoládét. A tésztákat külön-külön fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiformálva kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük. A világos korongocskákat megszórjuk kristálycukorral, és szintén megsütjük. Sütés után a világos karikák alját gyümölcsízzel megkenjük, és egy-egy csokoládés korongocskára téve kínáljuk.

Habcsók


Hozzávalók:
-4 tojásfehérje
-20 dkg cukor

-12 dkg dió

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral gőz fölött sűrű habbá verjük, közben pár csepp ecetet vagy citromlevet adunk hozzá, ettől a hab könnyebb lesz. (A hab akkor van készen, ha a habverőről nem folyik le, hanem nagy darabokban megmaradt rajta.) A gőzről levesszük, és könnyedén hozzákeverünk negyedekbe tört diógerezdeket. Méhviasszal vagy vajjal vékonyan bekent sütőlapra kávéskanállal kis halmokat rakunk belőle, gyenge, de egyenletes tűznél sütjük, illetve szárítjuk. Sütés közben megnő és kissé megrepedezik. A masszát vaníliával vagy citromlevével ízesítjük.

2010. március 29., hétfő

Felhőszelet


Hozzávalók:
-3 tojás
-28 dkg cukor
-fél csomag sütőpor
-1 csomag vaníliás cukor

-1, 5 dl tej
-1 citrom

Elkészítés:
3 tojássárgáját 28 dkg cukorral, fél csomag sütőporral habosra keverve belerakunk 1 csomag vaníliás cukrot, 1,5 dl tejet, 1 citrom reszelt héját, felváltva 28 dkg réteslisztet, 3 tojásfehérjéből vert kemény habot. A tészta feléből evőkanállal ritkásan kupacokat rakunk a zsíros tepsibe, másik felébe 1 púpos evőkanál kakaóport keverünk. A barna tésztát úgy öntjük a tepsibe, hogy az üres közöket kitöltse, fehér massza mellé mindig barna kerüljön. Úgy sütjük, mint a piskótát. Melegen deszkára borítva kihűtjük. Pogácsaszaggatóval félholdakra vágjuk, tálra rakjuk.

Amerikai rakott kenyér


Hozzávalók:
-10 szelet pesti kenyér,
-8 dkg vaj,
-1 db fejes saláta,
-15 dkg sonka,
-10 dkg sajt,
-10 dkg majonéz
Elkészítés:
A kenyeret kb 0,5 cm vastag szeletekre vágjük. Szélet
levágjuk, majd megvajazzuk. A kenyérszeletre friss
salátalevet, szeletelt sajtot helyezünk. Egy kevés
majonézt kenünk rá, majd kenyérszelettel borítjuk.
Müanyag fogvájóval átszúrjuk. Átlósan kettévágjuk. Így
két darab háromszögletű rakott kenyeret kapunk. A rakott
kenyér készíthető még jércehússal, angolos hátszínnel.
Ízesíthető még ketchuppal, worcester-mártással,
mustárral.

Sajtfalatkák


Hozzávalók:
-2,5 dkg camambert sajt,
-
6 dkg lágy vaj,
-4 evőkanál tejszín,
-
8 szelet barnakenyér,
-
1 csomag retek,
-petrezselyem,
-
3 dkg dióbél,
-olajbogyó ízlés szerint
Elkészítés:
A camambert egy deszkán villával péppé nyomjuk össze. Tálba tesszük, majd a vajjal és a tejszínnel alaposan összekeverjük. A kenyér héját levágjuk, és kerek vagy szögletes darabokra szeljük. A sajtkrémmel megkenjük, és két-két darabot egymásra helyezünk. A falatkákat hónapos retekkel és petrezselyemmel díszítjük. Tetszés szerint megszórhatjuk durvára darált dióval, vagy adhatunk hozzá olajbogyót. Mindenféle ital illik hozzá, valamint friss gyümölcs, pl. szőlő, körte és ananász.

Tiramisu


Eggyik kedvenc és gyors elkészítésű sütemény.
Recept:
-2 csomag babapiskóta

-1 doboz hullala (tejszín)
-4 dl kávé
-1 doboz mascarpone
-4 tojás
Elkészítése:
1. Szétválasztjuk a tojást sárgájára és fehérjére,
2.A fehérjét a Mascarpone-t és a Hullala-t külön külön edénybe felverjük, hogy kemény legyen,
3.A tojás sárgáját felverjük 1 kevés cukorral majd szépen hozzá keverjük a mascarpone-t és fakanál segítségével lassan hozzákeverjük a felvert tejszínt és a felvert tojásfehérjét és szépen összedolgozzuk a fakanál segítségével.
4. A lefőzött kávéba belemártjuk a babapiskótát és szépen elhelyezzük egymás mellé őket majd az összekevert krémnek a felét ráhelyezzük és szépen szétkenjük majd ugyan ezt a mozdulatokat megcsináljuk mégegyszer, hogy a kávéba áztatott babapiskótát egymás mellé helyezzük és a végén rákenjük megint a krémet.
Tálalás:
Felvágjuk és kakaóporral meghintjük.
Jó Étvágyat hozzá

Sziasztok!

Sziasztok mindenkit szeretettel üdvözlök a szakácsok oldalán itt megtalálod nap mint nap friss recepteket különböző országok ételeit legyen az vegetáriánus vagy húsos étel. Magamról annyit, hogy másfél éve tanulom a szakmát a szécsényi Gesztenyéskert Vendéglőben ahol nagyon finom és változatos ételek várják a kedves betérő vendégeket udvarias kiszolgálással. Hát tömören röviden ennyi. Jó böngészést a különböző ételekhez és ha valaki kedvet kap hozzá akkor jó mukát az elkészítéséhez és Jó Étvágyat mindenkinek!